3 böcker du måste läsa i sommar

Sommaren är äntligen här och det innebär att det är dags att fylla resväskor, strandväskor och kanske till och med nattduksbord med litteratur som ska förgylla de långa och härliga dagarna. Kanske ska du spendera sommaren i en hängmatta under ett skuggande träd, vid en glittrande sjö, eller kanske hemma i trädgården med en svalkande dryck i handen. Oavsett var du planerar att tillbringa de varma månaderna så har vi sammanställt en lista över de 3 böcker du absolut inte får missa i sommar.

Dessa pärlor till romaner är som skapta för att bli lästa under sommarmånaderna och är lika varierande som sommardagarna själva. Allt från tankeväckande och gripande skildringar till lättsamma och roliga läsupplevelser – denna lista har något för alla smaker och humör. Om du vill ta del av en omfattande topplista med boktips kan du göra detta hos boktopplistan.se som är en bra webbplats inom det området.

1. Klara och solen – skriven av Kazuo Ishiguro

I den här boken får vi följa Klara, en konstgjord vän, vars primära funktion är att vara sällskap åt barn. Klara är inte en vanlig leksak, utan hon är ett mycket avancerat AI-system med förmågan att observera, tolka och anpassa sig till människors beteende.

Berättelsen är inramad av Klaras perspektiv, och Ishiguro tar oss på en resa genom hennes ögon och uppfattning om världen, vilket ger oss en fascinerande och ibland omskakande inblick i hur en AI kan uppfatta mänskligheten. Det är inte bara en gripande berättelse, utan också en tankeväckande utforskning av vad det innebär att vara mänsklig. Boken ställer djupa etiska frågor om hur vi interagerar med AI, och hur dessa teknologier kan påverka vårt samhälle och våra mellanmänskliga relationer.

Genom sin karakteristiska subtila och djupa skrivstil tar Ishiguro oss med på en oförglömlig resa som är lika hjärtskärande som den är insiktsfull. Detta är en bok som garanterat kommer att beröra läsare och lämna dem med mycket att fundera över långt efter det att den sista sidan är vänd.

2. Jag är Zlatan – skriven av David Lagercrantz

Boken är självbiografin om Zlatan Ibrahimović och den är skriven av den svenska författaren David Lagercrantz. Den ger en intim inblick i Zlatans liv, både på och utanför fotbollsplanen, och skildrar hans resa från uppväxten i Malmöförorten Rosengård till att bli en av världens mest kända och framstående fotbollsspelare.

Med Lagercrantz som en skicklig berättare blir vi bekanta med Zlatans personlighet, hans självförtroende och hans ovilja att kompromissa med vem han är. Boken ger en unik och öppenhjärtig inblick i Zlatans liv och tar upp både de högsta topparna och de djupaste dalarna i hans karriär.

Från hans tidiga dagar på fotbollsplanerna i Rosengård till de glittrande arenorna i Europeiska toppklubbar som Barcelona, Paris Saint-Germain och Milan, utforskar boken inte bara Zlatans fotbollskarriär utan också hans personliga liv och den inre resan som har format honom till den han är idag.

3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – skriven av Jonas Jonasson

Jonas Jonassons debutroman är en lättsam och humoristisk berättelse som blir en perfekt sommarläsning. Berättelsen kretsar kring Allan Karlsson, en 100-årig man som beslutar sig för att hoppa ut genom fönstret på sitt rum på ålderdomshemmet och påbörja ett oväntat äventyr.

Allan Karlsson är inte din genomsnittliga hundraåring. Han har en fantastisk förmåga att hamna i osannolika situationer och stöta på de mest färgstarka karaktärerna. Medan han undviker polisen och snubblar in i en serie osannolika händelser blir vi också serverade tillbakablickar på hans äventyrliga liv, där han bland annat har varit inblandad i viktiga händelser under 1900-talet.

Jonas Jonassons bok är en livlig, rolig och ibland absurd historia om äventyr, ålderdom och livets oförutsägbarhet. Det är en bok som lockar fram skratt och ett leende på läsarens läppar, och Allan Karlssons otroliga livsresa kommer definitivt att förgylla din sommarläsning.